e-mail: sf@pokhalo.hu

Csomagolástervezés

A jól "megfogalmazott"csomagolás nem csak védi a termékét a külső hatásoktól, hanem informál és meggyőz. A praktikusság mellett esztétikai élményt is nyújt, mely kinézetével vonz, elkülönül a hasonló termékektől, hangsúlyozva a gyártó cég arculatát.

A tervezésnél figyelembe vesszük cége arculatát és eddigi megjelenéseit, a célcsoport igényeit, a termék jellegzetességeit, a hasonló termékek megjelenését.


A tervezés fázisai:A tervezéshez szükséges információk, anyagok:
- a csomagolás műszaki rajza (például - doboz kiterített palástja);
- a csomagoláson megjelenítendő szövegek pontos megadása;
- a termék logoja és neve;
- termékcsalád esetén a családhoz tartozó termékek logoja. neve, csomagolásának műszaki rajza és grafikai terve;
- a gyártó logója és egyéb kötelező elemek;
- a gyártó arculati kézikönyvének ide vonatkozó szabályai;
- a nyomdának szükséges kötelező feliratok, jelölések pntos szövege, mérete, helye és formája (például - gyártási pozícionáló jelek);
- különleges jelölések, grafikai elemek, mérete, elhelyezkedése (például - vonalkód, gyártási szám); A fent megnevezett anyagok, amennyiben digitális formában kerülnek átadásra, az csökkenti a tervezési időket és költségeket.


Referencia:
A Richter Gedeon gyógyszergyár által készített, vény nélkül kapható termékek (OTC) csomagolásának tervezése
A feladat:
A Richter Gedeon gyógyszergyár által készített, vény nélkül kapható termékek (OTC) jelenlegi csomagolásának lecserélése, olyan megjelenésre, amely jobban sugallja a Richterhez való tartozást, egységesebb kinézetű (egy termékcsaládhoz tartozó) és ezen belül mégis jól elkülöníthető és értelmezhető az egyes termékek hatásterülete. Ennek megtervezésére és a teljes körű nyomdai előkészítésére kiírt pályázatot cégünk nyerte meg.

A megnevezett termékek:
- Kalmopyrin tabletta
- Quamatel mini filmtabletta
- Panangin filmtabletta
- Gravida filmtabletta
- Terbisil krém
- Dipankrin drazsé
- Daedalon tabletta
- Zilola tabletta
- Curiosa gél
- Ophylosa oldatos szemcsepp

Kivitelezés:
A terveknek tartalmaznia kellett a termék dobozának, közvetlen csomagolás (gyógyszeres fólia, tégely címke és tubus) és a betegtájékoztató kinézetének grafikáját.

A tervezésnél figyelembe kellet venni a már meglévő- és a megcélzott célcsoport értékrendjét és elvárását a gyógyászati termékekhez való viszonyát. Ezért, nem csak a grafikára helyeztük a hangsúlyt, hanem a termék kivitelezésére is, ami különleges nyomdatechnikai eljárások alkalmazásában nyilvánul meg. Ilyen megoldások:
- Pantone színek használata (ez alapkövetelmény, hogy a későbbi utángyártások színei is tökéletesen, az eredeti terv szerint, készüljenek el)
- ezüst szín használata
- matt, illetve UV lakk használata
- fényes fólia (prégelés) használata
- dombornyomás használata

Ezen felül a grafikáknak meg kellett felelnie a csomagológépek által támasztott követelményeknek is.

Tekinse meg a termékeket: http://siposferenc.hu/rg